Sokak szerint a whisky a legjobb dolog az életben, ezzel én nem teljesen értek egyet, szerintem a torta. Így tehát egy számomra nagyon kedves ismerősöm kérésére összeboronáltam a kettőt és létrejött ez a kis házi remekmű.
Mivel kisgyermek is van a családban, nagy sajnálatomra a whisky krémtöltlékről le kellett mondanom, de a fejemben összeállt a tökéletes kép ezért most megosztom veletek.
Az alap csokis piskótát használtam hozzá amit fent megtalálsz az Alapok menü, alap piskóta fül alatt.
Na de a whisky krém a következő
Hozzávalók:
250 g Mascarpone sajt
100 g vaj
2 dl tejszín
250 g porcukor
3 cl Whisky
1 csomag vaniliás cukor
Egy csipet só
- A vajat keverd habosra a porcukor felével majd add hozzá a mascarponét, a maradék cukrot és a whiskyt (mehet ízlés szerint de vigyázz nehogy túl híg legyen tőle a krém).
- Verd kemény habbá a hideg tejszínt és keverd az előzőekhez.
A másik verzió inkább nyár álló vajkrém:
Az arány 1:3.
150 g vaj
kb. 450 g cukor
3 cl whisky
Egy csipet só
1 csomag vaniliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
A vajat a porcukorral,egy csipet sóval verd igazán habosra majd add hozzá a whiskyt és a keményítőt, és ezzel kész is vagy.
Ezután az üveg formázása a fantáziádon múlik.
Az igazi whisky szín elérése érdekében a fondantba keverj kis kakaót, sárga és piros ételszínezőt 3:1 arányban.
Tipp: A fekete fondant az aktív szén tablettával tudod elérni, nekem nagyon bevált és nem is drága, patikában beszerezhető. Természetes anyag akármennyire is nem tűnik annak.
Be kell vallanom a Jim Beam feliratot egy kis csalással varázsoltam a tortára, ugyanis az nem ehető hanem laminált papír, mert igen sürgető volt a helyzet, és abban a pillanatban ez volt az első gondolatom.
A keretezést pedig egyszerűen a megmaradó krémmel oldottam meg.
Tipp: Az “üveg” külsejét ecsettel kend be folyékony zselatinnal, így érheted el a csillogó üveg hatást.