Lófej torta otthon

Kedvenc és egyetlen unokahúgom igazi lóimádó, innen jött az ötlet hogy lovas tortát készítsek neki.

Csináltam fázisfotókat is hogy még vizuálisabb legyen számodra.

Két 4 tojásos csokoládés piskótából és mogyorókrémes vajkrémből állítottam össze.

A következő piskótareceptből 2-őt kell sütnöd, kb 30-30 cm-est hogy tudj faragni.

Piskóta:

200 g cukor

350 g liszt

1,5 dl olaj

1,5 tej

4 tojás

1 csomag sütőpor

1 evőkanál kakaó

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra.
  2. Verd fel a tojásfehérjét a cukor egy egyed részével.
  3. A sárgájához keverd hozzá a cukrot, verd addig még fehéredni nem kezd.
  4. Add hozzá a sót, tejet, olajat és a kakaóport.
  5. Majd a sütőporral elkevert lisztet.
  6. Óvatosan keverd hozzá a fehérje habot.
  7. Süsd 45-60 percet.  Majd hagyd kihűlni.

Mogyorókrémes vajkrém

Az arány 1:4 .

1 bögre sózott vaj

3-4 bögre porcukor ízlés szerint

2 teáskanál vanilia kivonat

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál mogyorókrém

  • Egy bögre sózott vajat (igen sózott) 3-4 bögre porcukorral keverd habosra majd add hozzá a 3 evőkanál tejszínt, az étkezési keményítőt és a vanilia kivonatot. Majd a végén a mogyorókrémet.

A keményítőtől jobban megtartja az állagát akár a nagy nyári melegben is. A tejszíntől habosabb lesz.

A két piskóta közé kenj vajkrémet.

A továbbiakban csak annyi a dolgod hogy szárnyaljon a képzeleted és elkezd faragni magát a lovat a piskótából.
IMG_0997

A következő lépés a fondanttal való bevonás.

Házi fondant

1 evőkanál étkezési zselatin

6 evőkanál víz

1 evőkanál vaj

2 evőkanál méz

Kb 500-600 g porcukor

  1. Keverd el a vizet a zselatinnal és gőz fölött melegítsd fel.
  2. Ha már kellőképpen felmelegedett zárd el a víz alatt a gázt és keverd bele a zselatinba a vajat és a mézet, ebben az esetben tegyél hozzá kakaóport is( attól függően milyen barnát szeretnél).
  3. Ha felolvadt keverd hozzá fokozatosan a porcukrot addig még jó ragadós nem lesz de már összeáll.
  4. Ekkor csomagold fóliába és tedd a hűtőbe minimum 3 órára.
  5. Mikor lehűlt és megszilárdult elég kemény lesz ezért használat előtt vedd ki a hűtőből hogy szobahőmérsékletű legyen. Ekkor még mindig elég kemény ezért gyúrd át vajjal vagy margarinnal kis adagokban hogy puha gyurma állaga legyen.

IMG_0998Nyújtsd annyira hogy biztosan körbeérje. Majd simítsd rá a vajkrémmel bekent kifaragott piskótára. Ügyelj a behorpadásokra így lesz igazán élethű.

A bevonás után következik a részletek kidolgozása. A pánt, a szeme és a sörénye, na meg a virágok.

Tipp: A szemét úgy teheted csillogóvá hogy bekened még folyékony zselatinnal.

A kész ló igazi remekmű lesz ha igazán jól csinálod. Sok sikert hozzá! 🙂

IMG_1014

Források: http://www.receptneked.hu , http://www.kiskukta.blogspot.hu

Lófej torta otthon” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás