Kedvenc és egyetlen unokahúgom igazi lóimádó, innen jött az ötlet hogy lovas tortát készítsek neki.
Csináltam fázisfotókat is hogy még vizuálisabb legyen számodra.
Két 4 tojásos csokoládés piskótából és mogyorókrémes vajkrémből állítottam össze.
A következő piskótareceptből 2-őt kell sütnöd, kb 30-30 cm-est hogy tudj faragni.
Piskóta:
200 g cukor
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 tej
4 tojás
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaó
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra.
- Verd fel a tojásfehérjét a cukor egy egyed részével.
- A sárgájához keverd hozzá a cukrot, verd addig még fehéredni nem kezd.
- Add hozzá a sót, tejet, olajat és a kakaóport.
- Majd a sütőporral elkevert lisztet.
- Óvatosan keverd hozzá a fehérje habot.
- Süsd 45-60 percet. Majd hagyd kihűlni.
Mogyorókrémes vajkrém
Az arány 1:4 .
1 bögre sózott vaj
3-4 bögre porcukor ízlés szerint
2 teáskanál vanilia kivonat
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál mogyorókrém
- Egy bögre sózott vajat (igen sózott) 3-4 bögre porcukorral keverd habosra majd add hozzá a 3 evőkanál tejszínt, az étkezési keményítőt és a vanilia kivonatot. Majd a végén a mogyorókrémet.
A keményítőtől jobban megtartja az állagát akár a nagy nyári melegben is. A tejszíntől habosabb lesz.
A két piskóta közé kenj vajkrémet.
A továbbiakban csak annyi a dolgod hogy szárnyaljon a képzeleted és elkezd faragni magát a lovat a piskótából.
A következő lépés a fondanttal való bevonás.
Házi fondant
1 evőkanál étkezési zselatin
6 evőkanál víz
1 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
Kb 500-600 g porcukor
- Keverd el a vizet a zselatinnal és gőz fölött melegítsd fel.
- Ha már kellőképpen felmelegedett zárd el a víz alatt a gázt és keverd bele a zselatinba a vajat és a mézet, ebben az esetben tegyél hozzá kakaóport is( attól függően milyen barnát szeretnél).
- Ha felolvadt keverd hozzá fokozatosan a porcukrot addig még jó ragadós nem lesz de már összeáll.
- Ekkor csomagold fóliába és tedd a hűtőbe minimum 3 órára.
- Mikor lehűlt és megszilárdult elég kemény lesz ezért használat előtt vedd ki a hűtőből hogy szobahőmérsékletű legyen. Ekkor még mindig elég kemény ezért gyúrd át vajjal vagy margarinnal kis adagokban hogy puha gyurma állaga legyen.
Nyújtsd annyira hogy biztosan körbeérje. Majd simítsd rá a vajkrémmel bekent kifaragott piskótára. Ügyelj a behorpadásokra így lesz igazán élethű.
A bevonás után következik a részletek kidolgozása. A pánt, a szeme és a sörénye, na meg a virágok.
Tipp: A szemét úgy teheted csillogóvá hogy bekened még folyékony zselatinnal.
A kész ló igazi remekmű lesz ha igazán jól csinálod. Sok sikert hozzá! 🙂
Források: http://www.receptneked.hu , http://www.kiskukta.blogspot.hu
Szia! Biztos elég lesz bele egy réteg krém?
KedvelésKedvelés
Szia, ez ízlés kérdése, de nekünk elég volt:)
KedvelésKedvelés